Melodifestivalen nu

Melodifestivalen är det officiella namnet för den festival som också kan kallas till exempel schlagerfestivalen, schlager-SM eller det lite modernare smeknamnet mello. Det är den svenska schlagerns mittpunkt och något många ser fram emot under hela året. Melodifestivalen är en tävling med flera olika deltävlingar. I deltävlingarna har artisterna som ställer upp chans att gå vidare till den svenska finalen, eller till andra chansen, där de får en ny möjlighet att ta sig till finalen. Den som sen vinner Melodifestivalens final blir sen Sveriges bidrag och får representera landet i Eurovision Song Contest, där artister från olika länder tävlar mot varandra. Att vinna Eurovision Song Contest är en stor sak som gör att artisten alltid kommer bli ihågkommen som en av dem som lyckades. Det är en av de största meriter en schlagerstjärna kan ha. Dessutom kommer Eurovision Song Contest året efter arrangeras i den vinnande artistens land, vilket är en stor lycka för alla schlagerfans i det landet. Vem som vinner i den svenska Melodifestivalen avgörs framför allt genom att tittarna kan ringa in och rösta på sin favorit, även om det också finns en internationell jury som är med och avgör vem som ska vinna finalen.

Var och när kan du se Melodifestivalen?

Melodifestivalen sänds i Sveriges television och är därför möjlig att se på tv eller följa via deras app SVT Play. Med appen är det möjligt att titta till exempel i datorer, mobiltelefoner eller surfplattor, vilket är smidigt för dem som inte har någon tv. Melodifestivalen är det mest sedda underhållningsprogrammet i Sveriges television, och har ofta varit det program som haft allra flest tittare under året. 2013 hade Melodifestivalen de bästa tittarsiffrorna för fjortonde året i rad och även om Kalle Anka på julafton vann tittarstriden 2014 är det ingen tvekan om att det är ett mycket populärt program. Deltävlingarna har överlag lite färre tittare och den svenska finalen är den som brukar ses av flest. Deltävlingarna pågår under våren, för att en vinnare ska hinna utses lagom till Eurovision Song Contest som oftast är i maj. Det brukar vara fyra deltävlingar, utspridda över fyra veckor. Efter det kommer andra chansen och sen den svenska finalen. Sammanlagt sker alltså tävlingen under sex helger, om man bara räknar den svenska tävlingen.

Är det bara schlagers?

Även om Melodifestivalen brukar kallas för schlagerfestivalen är det inte riktigt ett namn som stämmer överens med verkligheten, inte nu längre. Visst är det en tävling där schlagergenren har chans att synas och blomma ut, men även andra sorters musik är med i tävlingen. Det finns nästan alltid några ballader, något som snarare är pop än schlager och det har blivit vanligare med bidrag där någon rappar. Vad som ska räknas som schlagers är inte helt tydligt. Ett sätt att tänka är att det finns flera olika sorters schlager nu, att det handlar om underkategorier snarare än olika musikstilar. I så fall känns det ju fortfarande lämpligt att kalla Melodifestivalen för schlagerfestivalen.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© All Right Reserved
ezy