Olle Adolphson

Ett par år äldre än Cornelis var en annan vissångare och kompositör, Olle Adolphson, som föddes 1934. Hans storhetstid var på 1960- och 1970-talen, när han gjorde det som blivit mest betydelsefullt, och han har betytt väldigt mycket för den svenska viskonsten.

Olle Adolphsons musikaliska karriär

Den allra första skivan med Olle Adolphson kom 1956 och var en vissamling som hette Aubade. Efter det fortsatte han och gav ut en lång rad skivor med egna och andras sånger. Han tolkade bland annat Evert Taube och tonsatte texter av Harry Martinsson och Lars Forssell. En av hans mest kända översättningar var 34:an, en översättning av This Ole House, som blev en svensk slagdänga som var extremt aktuell när rivningsivern gick genom Sverige på 1960-talet.

Tillsammans med Beppe Wolgers skrev han två av de sånger som blivit hans mest kända: Det gåtfulla folket och Mitt eget land. En annan av hans mest kända sånger är Trubbel, en visa som sjungits av många olika artister sen den skrevs. Att Monica Zetterlund sjöng in den gjorde den väldigt känd. Bland yngre generationer kanske Håkan Hellströms tolkning haft större genomslagskraft.

Olle Adolphson dog 2004.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© All Right Reserved
ezy