Musik för speciella stunder

Musik kan verkligen sätta stämning på livets högtider, vare sig det är bröllop, dop eller begravning. Att välja rätt musik till rätt tillfälle kan dock upplevas svårt. Med all fantastisk musik som finns där ute, hur ska det gå att bestämma sig?

Särskilt i planeringen inför en begravning kan musikvalet kännas som en extra viktig del att verkligen landa rätt i. En kompetent begravningsbyrå som https://lovabegravning.se/ finns självklart där för dig i både val av musik och för att sköta kontakten med musiker och solister. Som DN rapporterar kan musikvalet enligt forskning ha betydelse för de efterlevandes sorgeprocess och kyrkan har på senare tid verkligen öppnat upp för en bredare musiksyn och tillmötesgår gärna önskemål ur alla genrer.

Musik på begravningen

En begravningsgudstjänst i Svenska Kyrkan följer en bestämd ordning där 2-3 psalmer ingår, som du självklart får välja ut själv. Konsultera psalmboken och känn efter, kanske hade din anhörige någon favoritpsalm? Härlig är jorden, Blott en dag eller Bred dina vida vingar brukar vara populära val, stämningsfulla och fyllda med hopp.

Utöver psalmerna kan du som anhörig välja minst två musikstycken till som inlednings- och avslutningsmusik. Efter önskemål kan även ytterligare musik få ta plats i ceremonin. Och det är här det blir klurigt, musiken bör både passa tillfället och den som begravs. Även om Mötley Crües Shout at the Devil var starkt förknippad med den avlidne kanske inte själva begravningen är tiden och platsen för just den? Men man ska aldrig säga aldrig – som Aftonbladet rapporterar är faktiskt AC/DC:s Highway to hell en av de allra populäraste låtarna på australiensiska begravningar!

Musik i alla genrer

Ett tips för att skapa en personlig och stämningsfull ceremoni är att kolla över listor på vad som ofta spelas på begravningar, men att inte begränsa dig till det. Musiken sätter prägel på hela minnesstunden och kan både lätta upp och dämpa ceremonin. Sånger som John Lennons Imagine, Regina Spectors Laughing at God eller Beach Boys God Only Knows kan absolut kännas rätt i en begravningsceremoni. Bara för att det är en begravning behöver inte klassisk musik eller vistraditionen vara obligatoriskt. Kanske till och med en schlagerartist som Björn Skifs med Håll mitt hjärta, i ljuset igen via Mando Diao, är ett perfekt val?

Och glöm inte att arrangemanget och sättningen musiken framförs med också sätter ton på framförandet – en sång i arrangemang för gosskör och orgel kommer låta helt annorlunda än en sångsolist med akustisk gitarr!

Related Posts

© All Right Reserved
ezy