Sofia Karlsson

En yngre vissångare och kompositör är Sofia Karlsson, som föddes 1975 och är en av våra största nu levande vissångare. Hon har en tydlig koppling till folkmusiken med en bakgrund i bland annat folkmusikgruppen Groupa. Hennes första soloalbum hette dessutom Folk Songs. Ännu idag kan arvet från folkmusiken höras i hennes kompositioner och tolkningar.

Tolkningar av andras sånger

Bland Sofia Karlssons mest spelade låtar på Spotify finns Jag väntar…, som är skriven av Dan Andersson och Flickan och kråkan, av Mikael Wiehe. Det album hon slog igenom med var Svarta ballader, där hela skivan var tolkningar av Dan Anderssons visor. Med sin mjuka stämma och med folkmusiktoner gav hon visorna ett nytt liv och själv fick hon både en svensk och en dansk Grammis för skivan. Senare har hon gjort tolkningar av andras låtar bland annat på skivorna Jul i folkton, Folkjul och med medverkan på en hyllningsskiva till Olle Adolphson.

2007 kom ännu ett album med andras sånger, Visor från vinden. Där tolkade hon förutom Mikael Wiehe artister som Peps Persson, Evert Taube, Fred Åkerström och Lars Forssell. Även denna skiva gav henne en grammis.

Eget material

Efter samarbete med andra artister i deras projekt tog hon 2009 steget att ge ut ett album med helt eget material, Söder om kärleken. Det var hennes fjärde album och fick direkt en fjärdeplats på den svenska albumtopplistan.

År 2011 kom skivan Levande och 2014 Regnet faller utan oss. År 2015 gjorde hon ett samarbete med Martin Hedros: Stjärnenätter – Sånger om julen.

Utmärkelser

Sofia Karlsson har fått en Grammis för albumen Svarta ballader, Visor från vinden, Söder om kärleken och Levande. Andra utmärkelser hon fått är Dan Andersson-priset, Manifestpriset för bästa Folk/Visa, Prins Eugens Kulturpris, Ulla Billquist-stipendiet och Trubadurpriset. Hon har dessutom blivit utnämnd till Årets artist på Folk- & världsmusikgalan 2010.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy