Cornelis Vreeswijk

En annan ikonisk gestalt när det handlar om svenska visor är Cornelis Vreeswijk, eller Cornelis som han ofta kallas. Han föddes 1937 i Nederländerna och kom till Sverige som 12-åring. Här blev han en av de största trubadurer vi någonsin haft.

Musikalisk karriär

Cornelis slog igenom på 1960-talet. Förutom att han skrev eget material och framförde det, gjorde han tolkningar och översättningar, bland annat av Victor Jara, Carl Michael Bellman, Lars Forssell, Povel Ramel och Evert Taube. Några av hans mest kända sånger är Inatt jag drömde, Hönan Agda och Brev från kolonien. Han hade också en karriär i Nederländerna, som inte är lika känd bland oss i Sverige, och han lyckades inte lika bra där som här.

Den musikaliska karriären kom med en baksida. Bland annat ledde turnerandet till destruktiva inslag med alkohol- och narkotikaproblem, och karriären kantades av en rad olika skandaler. Trots sina destruktiva sidor var han produktiv och verksam fram till sin död 1987. En sak som få känner till är att Cornelis Vreeswijk, som ses som en av de viktigaste i vårt musikaliska svenska arv, aldrig var svensk fullt ut eftersom han aldrig fick svenskt medborgarskap.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy