Vikingarna och Christer Sjögren

Det är svårt att skriva om dansband utan att ge lite extra utrymme till Christer Sjögren. Denna stjärna med sin speciella basröst var under många år Vikingarnas frontfigur. Med dem spelade han i 26 år och genom Vikingarna blev han en riktig dansbandsstjärna. Bandet fanns mellan 1958 och 2004, till en början med namnet The Vikings, innan namnet 1973 översattes till svenska. 1975 fick de sin första etta på Svensktoppen och efter det har de rest land och rike runt och spelat, och i stort sett varit legendariska.

2004 hade bandet bestämt sig för att sluta. De tog avsked från sin publik med en sista turné och samma år dog en av bandmedlemmarna, Lasse Westmann. Då hade redan en annan av bandets medlemmar gått bort, Anders Erixon, som dog sju år tidigare när han bara var 53 år gammal.

Vikingarna sålde sammanlagt ca 11 miljoner skivor och hade sin storhetstid under 1980- och 1990-talen. De var i högsta grad med och formade dansbandsgenren och skapade en sorts standard för hur ett svenskt dansband ska låta.

Christer Sjögrens solokarriär

Även om Christer Sjögren verkar ta det lite lugnare efter att Vikingarna lagt ner har han inte slutat spela. Han har på egen hand spelat in skivor med låtar som blivit kända genom Frank Sinatra och Elvis Presley, och dessutom spelat in kristna visor. 1997 tog han över efter Tommy Körberg i musikalen Sound of music och spelade Georg von Trapp. Musikalen sattes upp på Göta Lejon i Stockholm och bland de andra skådespelarna fanns till exempel Carola Häggkvist.

När Christer Sjögren firade 40 år som artist 2008 hade han en stor show på Tyrol i Stockholm. Samma år var han med i Melodifestivalen med låten I love Europe. Han gick där vidare till final och slutade på en nionde plats.

Detagare i Så mycket bättre

2018 firade Christer Sjögren 50 år som artist, även om tempot trappats ner alltmer med åren. Han valde 2018 att vara med i programmet Så mycket bättre, en av de satsningar Tv4 fått störst genomslagskraft med. Där tolkade han låtar av andra artister, och fick egna låtar tolkade av dem. Medverkade samma år gjorde Charlotte Perrelli, Albin Lee Meldau, Stor, Louise Hoffsten, Eric Gadd och Linnea Henriksson. Med sin medverkan där nådde han ännu en gång ut till en stor publik och blev känd bland människor som tidigare kanske inte lyssnat på hans musik.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy