Populära dansband

Om det råder delade åsikter om hur man egentligen ska definiera vad dansband är råder de nog minst lika delade åsikter om vilka dansband som är och som varit populära. Gör man en sökning på YouTube går det att få vissa ledtrådar. Bland de översta träffarna finns bland annat Black Jack, Vikingarna, Sven-Ingvars, Sten & Stanley, Wisex och Matz Bladhs.

Black Jack

Black Jack är ett band som kommer från Sundsvall och som startade 1991. Inspiration togs från filmen Black Jack som kommit ett år tidigare, där ett dansband med samma namn fanns med. Några av deras mest framgångsrika låtar är Sista dansen, Om det känns rätt och Corrine, Corrina och Får jag låna din fru ikväll? Med och grundade bandet var Tony Ljungström, som i perioder varit bandets sångare. Han är inte längre med i bandet och sångaren är nu istället Kjelle Danielsson.

Sven-Ingvars

Sven-Ingvars bildades 1956 och måste räknas som ett av de allra mest klassiska svenska dansbanden. De kom från Grums och den värmländska dialekten har blivit en del av bandets kännetecken. Bland deras största hits finns de omåttligt populära och kända låtarna Leende guldbruna ögon, Min gitarr, Ett litet rött paket, Fröken Fräken och Kristina från Vilhelmina. Sven-Erik Magnusson har varit bandets frontfigur och efter hans död 2017 har hans son Oscar Magnusson blivit en del av bandet för att föra det musikaliska arvet vidare.

Sten & Stanley

Sten & Stanley tog sitt namn från två av bandmedlemmarna, när bandet bildades 1962. Till en början var det mer ett popband, men de utvecklades under 1970- och 1980-talet till ett dansband. De har slagit rekord i antalet låtar på Svensktoppen. Fram till 1991 hade de haft med 43 låtar på listan och 2008 hade antalet ökat till 61 stycken. Bland deras mest kända låtar finns Jag vill vara din, Margareta, En sång om kärlek, Lilla Ann-Louise och Godnatt, Marie.

Wisex

Wisex är ett skånskt band som funnits sen 1973. Då köptes namnet Wisex av några ungdomar i Osby och de började spela med Kikki Danielsson som sångerska. Kikki Danielsson lämnade bandet 1982, och ny sångerska blev Lena Pålsson. Charlotte Nilsson (numera Charlotte Perrelli) tog över efter henne 1997. Danne Stråhed har varit med i bandet som andresångare och han har också varit tongivande även om han inte haft den allra mest framträdande rollen. Från 2006-2019 har Anna Sköld varit bandets sångerska och vem som ska ta över efter henne är fortfarande oklart. Stora hits med Wisex är till exempel Miss Decibel, Om himlen och Österlen, Mjölnarens Iréne och Tusen och en natt.

Mats Bladhz

Mats Bladhz startade i Falkenberg redan 1968 och sägs vara uppe i över 8000 spelningar, vilket säger något om hur populära de är och varit. Bland deras mest kända låtar finns bland annat Ljus och värme och Aj aj aj (Jag svävar i det blå). De har gett ut en rad skivor i en serie de kallat Leende dansmusik. Bandet är fortfarande aktivt.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© All Right Reserved
ezy