Årets dansband 2019

Varje år utses ett band till Årets dansband under Grammisgalan. År 2019 var det bandet Blender

som fick utmärkelsen för sin skiva Gambla litegrann. Blender är ett band från Vadstena som bildades 2002 och de slog snabbt igenom och kunde börja spela på heltid. De har deltagit i olika tävlingar och redan innan sin grammis fått en hel del utmärkelser och vinster. År 2009 var de med i en deltävling av Dansbandskampen och trots att de inte fick tillräckligt med röster kom de till finalen efter att juryn valt att ta dem vidare. De fick en fjärdeplats på Sverigetopplistan med albumet Ingen utan mig. Sverigetopplistan är en lista som sätts samman efter aktuella försäljningssiffror, och att ta sig till en fjärdeplats där är riktigt bra! De har medverkat i P4:s program I afton dans flera gånger och även i övrigt spelats flitigt i P4, till exempel med sin låt Ingen ingenting.

Guldklaven

Även om Grammisgalan är en stor gala som ger mycket status inom musikbranschen är kanske dansbandsgenrens egen Guldklavengala viktigare för de band som verkar i just den genren. Guldklaven delas ut under Svenska dansbandsveckan i Malung och priset har funnits sen år 2000. Även där delas priser ut i olika kategorier. Blender har tagit hem även ett av dessa priser, när de 2007 fick Guldklaven i kategorin Årets album för skivan Alla essen på handen, men de blev inte utsedda till årets dansband där.

Enligt dansbandsbranschen är årets dansband istället Streaplers, ett band som har lång erfarenhet eftersom de bildades redan 1959 i Kungälv. Först var de mer av ett popband, men likt en del andra band utvecklades de till att bli ett dansband. De har länge räknats som ett av Sveriges största och främsta dansband och har slagit igenom stort på Svensktoppen. En toppnotering där hade de med låten Till min kära som låg 73 veckor på listan under 1995- 1997, med en förstaplats under 22 av veckorna.

Även 2005 fick Streaplers Guldklaven för Årets dansband och medlemmar i bandet har dessutom fått en Guldklav för Årets trummis (2001 och 2010), Årets gitarrist (2002), Årets keyboardist (2006) och Årets basist (2008). Det råder ingen tvekan om att Streaplers åtminstone enligt branschens egen smak är ett av de allra bästa dansband Sverige har – och i år det allra bästa.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy