Sven-Ingvars

Sven-Ingvars var ett band som hann med att testa en hel del olika musikaliska uttryck under sin långa karriär. Under sina första år var bandet ett popband som ibland gick över till att spela rock. Längre fram spelade de emellanåt dansbandsmusik. Sven-Ingvars medlemmar började spela tillsammans 1956. Från starten bestod bandet av tre medlemmar: frontmannen Sven-Erik Magnusson på i huvudsak sång och gitarr, Ingvar Karlsson på bas och Sven Svärd på trummor.

Musik av Sven-Ingvars är kanske inte typiskt vad man förknippar med perfekt träningsmusik, men de funkar faktiskt alldeles utmärkt för löprundan eller träningspasset. En annan sak som är bra att ha när man tränar är ett aktivtetsarmband. Det bästa av allt är att motivationen att träna blir större i och med att du kan mäta dina resultat. Du kan räkna bland annat puls, hur många kalorier du bränt och hur långt du sprungit. Hos eStore.nu hittar du de bästa priserna på aktivitetsarmband. Beställningar från eStore levereras hem till din inom 1-3 dagar, och beställningar över 349:- är fraktfria.

Uppgång, fall och uppgång igen

Sven-Ingvars första storhetstid inleddes när de 1961 släppte singeln ”Te’ dans mä Karsltatösera”. Här är det värt att påpeka hur särpräglade Sven-Ingvars faktiskt var i det att de var ett popband vars sångare sjöng pop med värmländsk dialekt. Hur som helst var singelsläppet inledningen till en period av enorma framgångar. Guldplattorna avlöste varandra och vid ett tillfälle 1966 hade de sex låtar på Svensktoppen. Men allt som flyger måste förr eller senare komma ned. 1967 fick bandet en idé om att spela in en långfilm. ”Under ditt parasoll” blev ett totalfiasko både sett till vad kritikerna och biopubliken tyckte. Konsekvensen av filmäventyret blev att bandet skuldsattes vilket skulle plåga dem under flera år.

Med undantag för att Sven-Ingvars släppte ett uppskattat album med tolkningar av Gustav Fröding 1971, var det i stort sett tyst kring bandet under 1970-talet. Tidsandan var då mer inriktad på konventionella dansband som Thorleifs, Vikingarna och många andra. För att hitta bandets andra riktigt framgångsrika period får vi leta oss fram till slutet av 1980-talet. Då började det växa fram ett nytt intresse för många svenska band som var populära på 60-talet. Sven-Ingvars tog då tillfället i akt och spelade in en skiva bestående av nyinspelningar med många av deras populäraste låtar. Det hela toppades av med en klassisk spelning på 1991 års upplaga av Hultsfredsfestivalen.

Sven-Ingvars idag

Flera medlemmar i Sven-Ingvars har tyvärr avlidit, inte minst Sven-Erik Magnusson som avled 2017 efter en lång kamp mot cancer. Men bandet kämpar på ändå, trots att inte någon av originalmedlemmarna finns kvar. Ändå finns det gott om kopplingar till bandets första upplaga, inte minst i och med att Oscar Magnusson, Sven-Eriks son, numera hanterar sång och gitarr.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy