Starta ett dansband

Om du tycker om dansbandsmusik och spelar ett instrument har du säkert tänkt tanken att starta ett dansband. Här kommen tipsen för att sätta igång.

[IMAGE=camXgscPZgKw.jpg]

Dansbandsmusik

[IMAGE=fRzgdHeSuutR.jpg]

Dansbandsmusiken är en stor genre i Sverige. För många är dansband lite av en livsstil med glädje, dans, skön musik och trivsamma tillställningar där alla får plats. Förr i tiden var det vanligt med dans i folkparken, men det är inte lika vanligt idag. Dock är det just dansbandsmusiken som håller liv i den folkliga danskulturen ute på landsbygden. För att behålla kulturen är det viktigt att det både finns bra band och trevliga arenor. Ett dansband kan både spela på stora folkfester som marknader och festivaler, men också på mindre logar och andra mysiga ställen. Om du har en bra lokal kan du anordna en danskväll, men även kan bjuda in andra band att spela med ditt eget band. Om du behöver bygga och fixa logen, restaurangen eller dansbanan hittar du spik och annat byggnyttigt hos Byggmax. Du beställer enkelt online och får det levererat hem till dig eller företaget.

Starta ett dansband

För att starta ett dansband och få spelningar måste ni ha olika instrument som gitarr, piano, synt eller keyboard samt trummor. Om det också finns någon som spelar ett blåsinstrument, som saxofon eller trumpet, har ni riktigt stora chanser att lyckas. Bandet måste också ha en huvudsångare.

Det är också viktigt att komma på ett namn som publiken associerar med dansband, men som ändå känns lite unikt. För att marknadsföra er är det inte bara viktigt med ett bra namn, men också ett namn som har en ledig domän. Dansbandet behöver ha en egen hemsida, Twitterkonto, Instagram och Facebooksida. Om ni hittar på ett namn som på något vis redan används, kommer det bli svårare för era fans att hitta er på nätet.

Musiken

I början kan ni satsa på att spela covers. De flesta människor, oavsett musiksmak, tycker om att höra låtar som de redan kan. De flesta band skriver nytt material, men det tar ett tag innan det ”nya” materialet är riktigt uppskattat. När Vikingarna drar igång med Blue Hawaii, är publiken alltid med på noterna. I början kan ni helt och hållet vara ett coverband för att få spelningar och bli uppskattade av publiken. Men ni bör också skriva egna sånger och börja spela dem som en del av er repertoar.

Få spelningar

Det finns många dansband å ena sidan, å andra sidan finns det en slags lokal prägel över dansband och det finns alltid plats för ännu ett band. För att komma igång och få spelningar kan ni kontakta det lokala hotellet eller den organisation som håller i marknader och speciella helger i kommunen. Erbjud er sedan att spela som förband till ett känt band eller att spela under dagen på torget. På mindre ställen är det alltid lättare att starta ett nytt dansband och få spelningar, än i stora städer som Stockholm och Malmö.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy