Svenska vinnare i Eurovision Song Contest

Sverige är faktiskt ett av de länder som nått störst framgång i Eurovision Song Contest. Vi har vunnit sex gånger. Sverige är också ett av de länder som deltagit flest gånger – 59 år har vi varit med. I SVT:s Öppet Arkiv finns de svenska Melodifestivalerna från 1960 – 2004. Där finns en bra möjlighet att se de flesta av de bidrag som senare lett till en europeisk seger.

Waterloo med ABBA

Den första svenska vinsten i Eurovision Song Contest var 1974. Det första året Sverige var med var 1958, så det tog ett tag innan det blev en vinst. De som tog hem vinsten var det legendariska bandet ABBA som framförde låten Waterloo.

Diggi loo diggi ley med Herreys

Det dröjde inte riktigt lika lång tid innan nästa svenska vinst kom. Tio år efter ABBAS seger framträdde Herreys med hiten Diggi loo diggi ley och tog sig hela vägen till seger.

Fångad av en stormvind med Carola Häggkvist

År 1991 vann Carola Häggkvist Eurovision Song Contest med låten Fångad av en stormvind. Vägen fram till segern var en rysare. Carola hade fått lika många poäng som det franska bidraget. Då säger reglerna att det är den som fått flest 12-poängare (det högsta poäng ett bidrag kan få) som ska vinna – men de hade fått lika många 12-poängare också! Till slut vann det svenska bidraget eftersom Carola fått fler 10-poängare.

Take me to your heaven med Charlotte Nilsson

År 1999 vann Charlotte Nilsson (numera Charlotte Perrelli) Eurovision Song Contest med en riktig schlager-hit: Take me to your heaven.

Euphoria med Loreen

I schlagersammanhang är Loreens elektrolåt Euphoria lite annorlunda, men det var ett sätt att vara annorlunda som ledde rätt. Det ledde nämligen till Sveriges femte seger i Eurovision Song Contest, år 2012.

Heroes med Måns Zelmerlöw

Sverige lyckades få en seger under 2010-talet. 2015 vann Måns Zelmerlöw med låten Heroes.

Related Posts

© All Right Reserved
ezy